Medical taping concept

Het Medical Taping Concept (alle methodes samen gebracht ) is een vorm van tapen waarmee vele klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat behandeld kunnen worden. Binnen de fysiotherapie wordt deze manier van tapen enerzijds gebruikt bij het behandelen van orthopedische klachten (spieren, pezen, banden, gewrichten). Anderzijds wordt het toegepast binnen de oedeemtherapie, om de afvoer van lymfevocht te bevorderen. Dit wordt ook wel lymftaping genoemd.

Als spieren niet goed functioneren kunnen er dus veel verschillende klachten ontstaan.  De elasticiteit van de Tape maakt het mogelijk dat weefsels worden ondersteund in hun functie, terwijl de bewegingsvrijheid behouden blijft..

Wanneer de niet goed functionerende spieren echter ondersteund worden met deze speciale elastische tape, zal dat het zelf herstellend vermogen van het lichaam stimuleren In tegenstelling tot de conventionele tapemethode, die vaak met niet rekbaar materiaal ten doel heeft een beperking van de gewrichten te bewerkstelligen, bereikt deze tape methode juist een “vergroting van de mobiliteit” door functieverbetering.

Het principe is: Activeren in plaats van fixeren met daarbij behoud van de volledige functionaliteit van de spieren.